HTML

égigérő haj

A Középülettervezési Tanszék alkotóhete, 2011

Friss hozzászólások

Archívum

Égig érő haj - beköszönő

2011.03.26. 11:14 gBal

A Budai Vár első benyomásra szembeötlő problémáin túllendülve azt vehetjük észre, hogy vannak a Várnak egészen jó részei, amelyek apróbb hibái kis erőfeszítéssel korrigálhatóak lennének. A helyszín adottságai előnyösek, keveredni tud a műemléki értékek koncentrált jelenléte miatt érkező turisták tömege a polgárváros lakóival. Ez azért hasznos, mert mindkét profil komplexebbé válhat a másik által. A polgárvárosnak megélhetést biztosít az idegenforgalom, a műemlékvárosnak pedig az élő jelleg megtartásában segít a lakók jelenléte. Fontos a harmónia, a lakóknak életteret kell biztosítani, de tudniuk kell értékelni a látogatók érkezését is. A közterek élettel való megtöltéséhez az embereket maradásra kell ösztönözni, ehhez feltétlenül szükséges, hogy egy hely érdekes és kényelmes legyen.

ÉGIG ÉRŐ HAJ _ Fordítsuk ki a budavári polgárváros köztereit. Meglepő, elgondolkodtató, provokatív vagy humoros akciókkal bírjuk aktivitásra a köztérhasználókat, fedezzünk fel helyeket és szituációkat, helyezzük más megvilágításba a kerület utcáit, idézzünk elő szokatlan formában megtapasztalható városélményt vagy csak nézzük meg a másik oldaláról a leghétköznapibb helyzeteket. _ Térspecifikus művészettel, street-arttal, a tér bejárására ösztönző installációkkal, eseményekkel és happeningekkel, várfalon akadályversenyező nyulakkal, a romok között kártyázó köztéri bútorokkal. Vagy csak üljünk le a padra, ami mellett hetente elsétálunk, és figyeljünk a hangokra, amik máskor összefolynak. _ Mindezt kamerázzuk, vegyük fel, fotózzuk le. A végcél 3-7 percnyi hang és kép az égig érő hajú budavári polgárvárosról.

A 60-as években, mikor a krinolin apadni kezd, visszatér a magas hajviselet. Elöl a homlok fölött, és a fül mögött feltornyozzák, tupírozzák a hajukat, és hosszú fürtöket lógatnak a vállukra. Elképesztő díszítéseket építenek bele. Van, aki egész paraszttanyát hord a hajában, tehenekkel, birkákkal, pásztorokkal, földművesekkel. 1776-ban a londoni Szent Pál Székesegyház bejáratát másfél rőffel magasítani kellett, hogy az udvarhölgyek beléphessenek. Bálokon gyakori baleset volt, hogy a hajköltemény lesodorta a csillárt és lángra kapott.

1 komment

Címkék: égigérő

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerohaj.blog.hu/api/trackback/id/tr932772742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása